Wiele osób marzy o tym, aby schudnąć chociaż kilka kilogramów. Ich głównym celem jest pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Oczywiście cel ten można osiągnąć regularnie wprowadzając do swojego dnia aktywność fizyczną i stosując odpowiednią dietę. Niemałe znaczenie w procesie odchudzania mają również substancje, które w naturalny sposób powodują spalanie „złego tłuszczu”.
SPIS TREŚCI:
- Zioła przyspieszające spalanie tłuszczu
- Warzywa kontra „zły tłuszcz”
- Jaki wpływ na spalanie tłuszczu mają przyprawy?
- Korzystanie z gotowych suplementów diety celem spalenia tłuszczu
Zioła przyspieszające spalanie tłuszczu
Termogeniki, czyli popularne spalacze tłuszczu, mogą występować w bardzo różnorodnej formie. Mogą mieć one chociażby postać suplementów diety, tak bardzo popularnych obecnie na rynku. Choć gotowe spalacze tłuszczu mogą oczywiście zagwarantować oczekiwane efekty, to wiele osób woli skorzystać ze sposobów bardziej naturalnych.
Naturalnych spalaczy tłuszczu natomiast zdecydowanie nie brakuje. Wiele ziół wykazuje działanie pozwalające na znacznie szybsze pozbycie się tkanki tłuszczowej. Wśród takich ziół wymienić można między innymi zieloną herbatę, którą od lat wiele osób pija w celu utraty zbędnych kilogramów. Niewiele ludzi jednak wie, na czym konkretnie polega jej działanie. Regularne spożywanie zielonej herbaty, pozytywnie wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, znacznie przyspieszając ten proces. Ma to związek z zawartą w herbacie kofeiną. Im więcej liści używa się do jej zaparzenia i im dłużej czas parzenia trwa, tym kofeiny w takiej herbacie jest więcej. Co ciekawe filiżanka bardzo mocnej zielonej herbaty może zawierać nawet więcej kofeiny, niż filiżanka kawy. W zielonej herbacie można także znaleźć katechininę, będącą związkiem przyspieszającym redukcję tłuszczu. Wpływa ona również na zwiększenie wydatku energetycznego organizmu.
Zielona herbata posiada także wiele właściwości prozdrowotnych. Między innymi regularne jej spożywanie może uchronić przed nowotworami czy też chorobami serca.
Podobne działanie wykazuje również czerwona herbata, chociaż nie zawiera ona w sobie kofeiny. Zawiera ona jednak enzymy oraz polifenole. Jak na organizm człowieka wpływają polifenole? Przede wszystkim pozytywnie oddziałują na proces trawienia i dzięki nim nie gromadzi się tkanka tłuszczowa trzewna. Co ważne, polifenole mają także wpływ na wydzielanie żółci w dużo bardziej regularny sposób. Jeśli żółć jest natomiast wydzielana w optymalnym tempie, wówczas pomaga ona sprawniej wchłaniać oraz trawić tłuszcze.
Zioła powinno się spożywać w formie naparów, najlepiej z naturalnych liści. Najlepiej jest wypijać napary pomiędzy poszczególnymi posiłkami.
Warzywa kontra „zły tłuszcz”
Choć zazwyczaj to zioła są stosowane jako naturalne spalacze tłuszczu, tego typu właściwości wykazują również niektóre warzywa. Wśród nich warto wymienić chociażby czosnek. Ma on działanie termogenne. Szybko rozgrzewa organizm, człowiek dzięki niemu zaczyna się pocić. Z tego względu często stosuje się go w trakcie zmagania się z przeziębieniem. Jednak jego właściwości rozgrzewające warto wykorzystać również w procesie walki z tkanką tłuszczową.
Naturalnym termogenikiem jest również papryczka chilli. Przede wszystkim dzięki jej spożywaniu, wywoływany jest wzrost termogenezy. Ma ona także wpływ na znacznie przyspieszenie metabolizmu. Co interesujące, spożywanie papryczek chili wpływa również na hamowanie głodu, co znacznie sprzyja procesowi odchudzania. Jej głównym składnikiem jest kapsaicyna, która ma działanie ciepłotwórcze i tym samym wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Poza tym poprawia ona również krążenie i w sposób ochronny działa na organy wydalnicze.
Warzywa przyspieszające spalanie tłuszczu mogą stać się dodatkiem do dań, do sałatek czy też kanapek.
Jaki wpływ na spalanie tłuszczu mają przyprawy?
Wśród natyralnych spalaczy tłuszczu, znajduje się również wiele przypraw. Pierwszą z nich jest ostry i bardzo aromatyczny imbir. Po spożyciu imbiru w formie przyprawy czy też naparu z korzenia imbiru, można dość szybko zauważyć wzrost temperatury ciała. Wówczas zachodzą dość intensywne procesy spalania w organizmie. Imbir pozytywnie wpływa także na proces trawienia. Ma on działanie przeciwzapalne, co pomaga wzmacniać odporność w trakcie aktywności fizycznej i często związanych z tym infekcji.
Również kurkuma wykazuje bardzo pozytywne właściwości w kwestii spalania tłuszczu. Zawiera ona w swoim składzie kurkuminę, która wpływa na ograniczenie rozrostu tkanek tłuszczowych. Ma ona także działanie hamujące apetyt, co pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Korzystanie z gotowych suplementów diety celem spalenia tłuszczu
Oczywiście w przypadku chęci spalenia „złego tłuszczu”, można wspomagać się również gotowymi suplementami diety. Wiele z nich posiada naturalne i czyste składy, które są niejako esencją ziół, warzyw czy też przypraw, zamkniętą w kapsułkach. Takie suplementy znaleźć można między innymi na stronie Sklep Życia – https://www.sklepzycia.pl/naturalne-spalacze-tluszczu-termogeniki, oferującej naturalne spalacze tłuszczu oraz wiele innych prozdrowotnych produktów.
Wśród licznych suplementów oferowanych przez sklep, znajdują się także te wspomagające proces odchudzania. Ich składy oparte są na substancjach pochodzenia naturalnego, na co wskazują również ich nazwy takie jak: czarny imbir, kapsaicyna z pieprzu kajeńskiego czy też kurkumina, kadzidłowiec i imbir. Te skoncentrowane produkty mają podobnie jak i te w naturalnej formie, bardzo pozytywny wpływ na proces odchudzania i pozbywania się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Wiele osób może nawet nie zdawać sobie sprawy z tego, jak wiele ziół, przypraw i warzyw przyspieszających spalanie tłuszczu, znajduje się w ich kuchni. Tymczasem te wymienione powyżej, są jedynie preludium. Takich naturalnych spalaczy tłuszczu, jest bowiem o wiele więcej. Wśród wartych uwagi produktów można wymienić również naturalne suplementy diety, których skład są oparte na wyżej wymienionych produktach. Korzystanie z nich pomaga w spaleniu tzw. złego tłuszczu i osiągnięciu wymarzonej sylwetki.