Kobiety na wsi.pl

kobieta z kogutem

Targi LGD w Rzeszowie

31 sierpnia 2014

Na targi LGD przygotowałyśmy prezentację potraw regionalnych , w podziale na 4 podstawowe grupy tematyczne;

1). Ciepłe dania obiadowych ;

pierogi z ziemniakami, gołąbki tatarczane oraz bigos staropolski,

2).Warzywa i owoce w przetworach i suszach owocowo- warzywnych ;

konfitura z kwaśnic, jagodowy dżem , jabłka smażone z cynamonem, rydze marynowane , a także

suszone gruszki, jabłka, jagody , grzyby i zioła . W ramach tej grupy prezentowane były także nalewki

owocowe tj. nalewka malinowa, z czarnej porzeczki i nalewka leśna z jeżyn oraz duch puszczy.

3). Miód i produkty żywnościowe przygotowane na bazie miodu;

miód spadziowy, nawłociowy i wielokwiatowy , a także piernik na miodzie, korniszony z miodem

i nalewka na miodzie.

4). Ciasta , ciasteczka i pieczywo;

Sernik tradycyjny, ciastka z borówkami , rogaliki z konfiturą różaną,

chleb wiejski z pieca, broziaki i podpłomyki z jagodami i cukrem .

Opracowałyśmy i wydrukowały broszurę na temat charakterystyki , właściwości smakowych i leczniczych prezentowanych miodów z uwzględnieniem przepisów kulinarnych na wystawione do degustacji produkty z miodem.

Otrzymałyśmy też nagrodę rzeczowa w postaci wieży hi-fi.