Kobiety na wsi.pl

kobieta z kogutem

Konfitura leśna z kwaśnic

27 lipiec 2014 r.

Lesianki promuja leśne przysmaki naszego regionu. Członkinie Koła z Ostrów Baranowskich reprezentowały powiat kolbuszowski w konkursie organizowanym przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale na " Najlepszy produkt regionalny i lokalny ". Celem konkursu była promocja oraz wyróżnienie najlepszych podkarpackich wyrobów mleczarskich, mięsnych, piekarniczych, pszczelarskich, owocowo- warzywnych i innych regionalnych. Ocenie podlegał między innymi ; wygląd, smaki, zapach produktów żywnościowych, a także oryginalność i związek z regionem.

Lesianki poddały ocenie Kaptuły 3 produkty; Przysmak grzybowy, Konfiturę leśną z kwaśnic i Prośnianki w zalewie słonej.

Produkty oceniała Kapituła konkursu w składzie:

Przewodniczący – Dorota Jamrozy - Urząd Marszałkowski

Województwa Podkarpackiego

Członkowie: Marta Szpak - Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów

Rolno-Spożywczych w Rzeszowie,

Ewa Niedziałek Szeliga - Polskie Radio Rzeszów SA,

Janina Kamińska- Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego,

Stanisław Kawa - Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Uznanie i wyróżnienie Kapituły uzyskała Konfitura leśna z kwaśnic.

Podsumowanie konkursu, wręczenie nagród i dyplomów odbyło się w niedzielę podczas Dni Otwartych Drzwi w PODR w Boguchwale.